7 märki, kuidas saada aru, et peaksid madratsit vahetama

Enamik meist ei mõtle igapäevaselt oma madratsi ega selle kvaliteedi peale. Tegelikkuses aga on magamiskeskkond ja seepärast ka madrats äärmiselt oluline unekvaliteedi mõjutaja. Seega kui oled viimasel ajal ärganud hommikuti tavatult väsinuna, võib olla õige aeg soetada uus magamisase. Loe edasi, kuidas saada aru, et Su madrats vajab välja vahetamist.

1. Madrats on määrdunud. Madratsid määrduvad aja jooksul, kuid tihti ei pruugi me tegelikult isegi aru saada, kui palju mustust meie vooditesse koguneb, sest madratseid katab voodipesu. Kui Su madrats on vanem kui 7-10 aastat, on see juba kindlasti piisavalt määrdunud, et vajada välja vahetamist.

2. Aevastamine ja sügelemine. Kui aevastad voodis olles tavapärasemast tihedamini või tunned, kuidas öösiti nahk sügeleb, on Su madrats tõenäoliselt saanud koduks suurele hulgale tolmulestadele ja muudele allergeenidele. Et tagada puhas ja hügieeniline magamispind, on kõige kindlam soetada uus madrats. Kindlasti tasub uue valimisel kaaluda allergiavastase kattega madratseid ja kattemadratseid ning vahetada voodipesu kindlasti vähemalt kord nädalas. Eelistada tuleks eemaldatava kattega madratseid, sest neid regulaarselt pestes takistad tolmu ja allergeenide ladestumist voodisse.

3. Seljavalud. Tihti aetakse seljavalud kehva padja süüks, kuid tegelikult võib valusa selja põhjustaja olla just äravajunud, liiga jäik või liiga pehme madrats. Kui soovid testida, kas Su madrats on äravajunud, tee järgnevat:

– Tõsta madrats voodist välja põrandale või mõnele muule tasasele pinnale

– Aseta madratsile pikkupidi näiteks harjavars või mõni muu taoline pikk ja sirge ese

– Võid madratsit vaadelda silma järgi või appi võtta ka joonlaua, et saada aru, kas madratsi keskosa on sama kõrge kui küljed või vajunud madalamaks.

4. Sa magad mujal paremini kui oma voodis. See on üks kindlamaid märke sellest, et Sinu madrats ei ole enam nii mugav kui peaks. Hea nipp – kui magad hotellis või sõbral külas käies eriti hästi, tasub neilt uurida, millise jäikusega ja mis tüüpi madratsiga tegu on.

5. Sa ärkad öösiti tihti üles. Sage ärkamine öö vältel võib tähendada, et Sa ei jõua kordagi sügava une faasi, sest oled liiga pinges ning üritad leida õiget magamisasendit. See omakorda võib kaasa tuua tunde, et oled päevasel ajal pidevalt väsinud ega puhka öösiti välja.

6. Su nahk näeb kehvem välja. Kehva kvaliteediga uni põhjustab kortisooli-nimelise hormooni tõusu. Kortisooli tõus võib põhjustada muuhulgas ka aknet, kortsusid, naha tuhmimaks muutumist ning elastsuse vähenemist.

7. Sul on tunne nagu magaksid batuudil. Batuudid on tõeliselt vahvad, ent mitte siis kui ühe sellise peal magama pead. Kui partneri kõrval magamine tekitab tunde, nagu loksuksid väikese paadiga keset avamerd, kandub liikumine madratsil liiga kergelt üle. See võib olla põhjustatud vananenud tehnoloogial toodetud madratsi sisust, nt bonell-vedrustusest. Seega – kui tunned, et voodikaaslase liigutused hakkavad Sind aja jooksul üha rohkem häirima, on aeg soetada stabiilsem madrats.

 

Sleepwelli madratsitega saad tutvuda siin.