Hingamistehnikad paremaks uneks

Elame ajastul, kus stress ja kiire elutempo on saanud paljude inimeste igapäevaelu lahutamatuks osaks. Selles keskkonnas on kvaliteetne uni sageli luksus, millest paljud ilma jäävad. Õnneks on olemas lihtsaid ja kõigile kättesaadavaid meetodeid, kuidas oma unekvaliteeti parandada. Üheks selliseks vahendiks on hingamistehnikad, mis aitavad lõõgastuda ja kiiremini uinuda. Selles blogipostituses jagame kolme teaduslikult tõestatud ning tõhusat und soodustavat hingamisharjutust.

1. 4-7-8 Hingamistehnika

See hingamistehnika on välja töötatud dr Andrew Weil’i poolt ja põhineb pranayama, joogas kasutatava hingamisharjutuse, põhimõtetel. 4-7-8 hingamistehnika aitab kiiresti vähendada ärevust ja soodustab rahulikumat und.

Tee nii:

  • Lase läbi suu hingates kogu õhk kopsudest välja.
  • Sulge suu ja hinga sisse läbi nina ning loe samal ajal peas neljani.
  • Hoia hinge kinni samal ajal seitsmeni lugedes.
  • Hinga peas kaheksani lugedes läbi suu välja.

Korda seda harjutust neli korda. Selle korrapärane tegemine enne magamaminekut aitab kehal reguleerida südamelööke ja vähendada ärevust.

2. Diafragmaalne hingamine ehk kõhuhingamine

Tihti nimetatakse seda ka sügavaks hingamiseks. Diafragmaalne hingamine aitab parandada kopsumahtu ja soodustab sügavamat lõdvestumist.

 

Kuidas seda teha:

  • Heida selili, pane üks käsi rinnale ja teine kõhule.
  • Hinga nina kaudu sügavalt sisse, nii et tunned, kuidas kõhule asetatud käsi tõuseb, samal ajal kui rinnale asetatud käsi jääb paigale.
  • Hinga aeglaselt suu kaudumvälja, tundes, kuidas kõhule asetatud käsi langeb.

Seda tehnikat soovitatakse teha 5–10 minutit enne magamaminekut, et keha rahustada ja valmistada enda mõnusalt sügavaks uneks ette.

3. Alternatiivne ninahingamine

See joogast pärinev hingamistehnika aitab tasakaalustada meie keha ja meele energiaid, mis on eriti kasulik unetuse korral.

 

Toimeta nii:

  • Istu sirge seljaga mugavas asendis.
  • Aseta parema käe pöial parema ninasõõrme peale ja sulge see.
  • Hinga sügavalt läbi vasaku ninasõõrme sisse.
  • Sulge vasak ninasõõre ringikujuliselt painutatud parema käe nimetissõrmega, ava parem ninasõõre ja hinga välja.
  • Hinga sisse läbi parema ninasõõrme, sulge see, ava vasak ja hinga välja.

Vaheta ninasõõrmeid ja korda harjutust 5–10 minutit. See harjutus aitab vähendada stressi, rahustada mõtteid ja soodustada kosutavat und.

Kokkuvõtteks

Hingamistehnikad on suurepärane vahend neile, kes otsivad lihtsaid ja tõhusaid meetodeid oma unekvaliteedi parandamiseks. Lisaks eelpool nimetatud tehnikatele tasub enne magamaminekut vältida elektrooniliste seadmete kasutamist ning kofeiini tarbimist õhtusel ajal. Samuti võib abiks olla rahulik muusika või meeldivad loodushääled, mis aitavad lõdvestuda ja soodustavad uinumist.

 

Nõuanded hingamistehnikate tõhusamaks rakendamiseks

1. Järjepidevus: Nagu iga uue harjumuse puhul, on ka hingamisharjutuste puhul oluline järjepidevus. Tee neid iga päev, eelistatult samal kellaajal, et keha harjuks rutiiniga.

2. Loo rahulik keskkond: Kui võimalik, tee harjutusi vaikses ja hämara valgusega ruumis. See aitab luua meeleolu, mis soodustab lõõgastumist ja vähendab välistest teguritest tulenevat stressi.

3. Kohanda tehnikaid enda vajadustele: Kuula oma keha ja tee vajadusel tehnikates muudatusi. Kui mõni asend või hingamisrütm tundub ebamugav, proovi leida viis, kuidas seda enda jaoks mugavamaks muuta.

4. Kasuta abivahendeid: Mõnel juhul võivad abiks olla spetsiaalsed rakendused või hingamisharjutuste juhendajad, mis aitavad õiget tehnikat õppida ning pakuvad juhiseid harjutuste sooritamiseks.

Hingamistehnikad ei ole ainult lihtsad ja kättesaadavad, vaid ka ülimalt tõhusad. Need aitavad meil lõõgastuda, vähendada stressi ja parandada une kvaliteeti.

Sleepwelli voodis on igal ööl uni magus ja kosutav. Tutvu meie toodetega siin. Kui Sul on tekkinud mõni küsimus, mis jäi käesolevas postituses vastamata, võid julgelt meiega ühendust võtta ka läbi Facebooki või Instagrami